Vuurwerktraining honden

Vuurwerktraining honden is niet eenvoudig en kunt u niet ‘zomaar’ even gaan doen. Het is niet eenvoudig om de hond aan vuurwerk te laten wennen. Zijn zintuigen zijn enorm veel beter dan de onze. Hij hoort niet alleen het geluid veel beter maar ook de drukgolf van de ontploffing én de geur van kruit. Elementen die ontbreken als we gaan oefenen met een cd of Youtube. Het komt vaak voor de hond dit soort geluiden aankan maar toch bang is voor het ‘echte’ werk.
Daarom is het beter om te beginnen met een ballon.
Het is daarbij heel belangrijk om het volgende in acht te nemen

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard

Neem dus heel, heel kleine stapjes.
De meeste gemaakte fout bij vuurwerktraining honden is dat het te snel gaat.
Wij hebben nu eenmaal niet een werkelijk nauwkeurig beeld van hoe goed een hond de wereld waarneemt. Dus is het aan te raden heel, heel langzaam te gaan.

Vuurwerktraining honden in de praktijk

Blaas de ballon een beetje op zodat deze niet knalt maar ploft. Laat de ballon ploffen door een speld of iets dergelijks te gebruiken.
Tijdens het ploffen staat u flink ver van de hond af terwijl de hond iets aan het doen is wat hij leuk vindt. Eten bijvoorbeeld, of spelen met iemand of een andere hond die totaal niet bang is voor vuurwerk. Als u kiest voor eten en u geeft brokken, strooi dan de brokken op de grond zodat de hond zoeken moet en vervolgens zichzelf kan belonen met een brokje.
Begin de eerste vuurwerktraining honden met achtereenvolgens 2 ballonnen en blijf zelf volkomen onverschillig. Niemand zegt tegen de hond iets van ‘goed zo’ of ‘wees maar niet bang’. De hond snapt daar niets van maar weet donders goed dat er ‘iets’ aan de hand is.
Later die dag weer 2 ballonnen en als u inschat dat het maar net goed gaat houdt u dat nog een paar dagen vol. Gaat het eigenlijk nog niet zo lekker stopt u de ballon in een sok voor het ploffen.
Als dit allemaal goed gaat kunt u de ballon iets verder opblazen.
Nu is het uiterst belangrijk dat u dit heel voorzichtig opvoert want u moet zich realiseren dat een stapje te veel meerdere stappen terug betekent in de training.

Als u er zeker van bent dat uw hond wat aankan, kunt u de training naar het niveau van het echte werk brengen.

Vuurwerktraining met trektouwtjes

Vuurwerktraining

Als de eerste keer een touwtje laat knallen is het raadzaam dit zelf te oefenen zonder dat de hond in de buurt is.

Het is namelijk van het allergrootste belang dat u of wie dan ook in het gezin niet schrikt of zelfs maar in de geringste mate een schrikreactie vertoont.

Uw hond heeft dit feilloos door en zal uw voorbeeld volgen. U moet dus eerst zelf oefenen om aan de knal te wennen.
De eerste keer dat u met een trektouwtje werkt in de buurt van de hond neemt u flink wat afstand. Het is essentieel dat u dit buiten doet en niet in een afgesloten ruimte. De drukgolf van de knal voegt een dimensie toe voor de hond en die kan net te veel zijn.
Buiten beginnen dus onder dezelfde randvoorwaarden. Iemand moet de hond afleiden met iets leuks terwijl de eerste knal klinkt.

Nu wordt het super belangrijk dat diegene die speelt met de hond A B S O L U U T niet schrikt.

Als het waait is het noodzakelijk dat u het touwtje laat knallen terwijl de hond aan de bovenwindse kant staat. De knal wordt dus eigenlijk van de hond afgeblazen en niet naar hem toe. Als de hond de knal aan kan, na een paar dagen, kunt u zelf met een flinke afstand aan de bovenwindse kant staan. De hond krijgt namelijk dan ook de geur van buskruit mee. Als hij nieuwsgierig wordt en komt snuffelen ook weer niets zeggen of de aandacht er op vestingen. Als de hond midden in de rookwolk zit kunt u hem het beste laten zitten en dan pas belonen.

Vuurwerktraining bij een kleiduivenschietvereniging

Als dit allemaal goed is verlopen kunt u overwegen met de hond te gaan wandelen in de buurt van een willekeurige schietbaan. Ideaal is dan dat er een hond bij is die totaal niet bang is voor vuurwerk. Ook dan is het zaak zelf niet te schrikken en veel te spelen met de hond. Begin op flinke afstand van de schietbaan en werk dan ook veel met de lekkerste brokjes die er te vinden of te maken zijn. Dingen zoals kaas of gekookte kip of leverworst zijn dan aan te raden. Het liefst iets lekkers dat hij nog niet kent. Zorg er dan ook voor dat de hond hongerig is om de  hele exercitie zo succesvol mogelijk te maken. Uiteraard zit de hond aan een lange lijn want risico’s moeten tot elke prijs vermeden worden.

Ik ga zelf wel eens trainen op dit adres 486F+6H The Hague (invullen in het zoekscherm van Google maps)