Als eerste is het zaak om rustig te blijven in de buurt van vechtende honden. Logisch maar in de praktijk heel moeilijk omdat er op het moment natuurlijk heel veel gebeurt. Honden maken zo’n kabaal dat het door merg en been gaat. Toch is het nodig om uiterlijk rustig te blijven omdat schreeuwende omstanders de zaak verergeren. Niet alleen op dat moment maar ook voor later. Als u als baas schreeuwt zal uw hond zich dat kunnen herinneren, zo zeer zelfs dat het de relatie met u kan veranderen. In de ogen van uw hond doet het ernstig afbreuk aan uw rol als roedelleider. Dat beschadigde vertrouwen is niet makkelijk te herstellen.
Dan zijn er twee mogelijkheden: u gaat er zelf iets aan doen of u belt 112.
Zelf een gevecht tussen honden stoppen
U kunt het gevecht stoppen door er tussen te gaan staan en rustgevende gebaren en geluiden maken. Dat is iets wat wij oefenen gedurende de wandeltraining. Uiteraard zorgen wij ervoor dat er niet gevochten gaat worden maar de gebaren die preventief helpen zijn praktisch hetzelfde. Het zijn situaties die u in het dagelijkse leven tegen kan komen en dat is precies de reden dat wij dat oefenen.
De kracht van dergelijk handelen zit daar in dat een roedelleider rustig en vol zelfvertrouwen is.
Hoe om te gaan met honden die elkaar aan het bijten zijn
Als het ernstig en u durft niet in te grijpen kunt u het beste 112 bellen.
Een van de kerntaken van de politie is hulpverlening: noodhulp en reguliere hulpverlening. Je mag dus verwachten dat de politie hulp verleent aan iedereen die hulpbehoevend is. Als het niet levensbedreigend is zou u doorverwezen kunnen worden naar het dierennoodnummer 144 of naar de niet-spoedlijn van de politie.
De bevoegdheid van de politie staat toe dat een hond opgepakt kan worden als deze gebeten heeft. Als een agent bij een noodsituatie aankomt mag hij pepperspray gebruiken hoewel dat niet altijd werkt als een hond een prooi beet heeft. De agent mag in dat geval de hond die de ander klemvast heeft ook tegen de kop trappen of als er mensen gevaar lopen de hond neerschieten.
Hulpverlening voor de hond die gebeten is
Zodra u kunt dient u de hond zorgvuldig te onderzoeken.
Bijtwonden bij honden kunnen nare gevolgen hebben en zelfs de dood veroorzaken. Het is altijd absoluut noodzakelijk dat de hond goed nagekeken wordt. Iedere wond, hoe klein ook moet behandeld worden. Infectie kan heel ernstige gevolgen hebben.
De eerste behandeling van uw gebeten hond begint thuis
Indien uw hond gebeten is door een andere hond kunt u thuis vaak al beginnen met de verzorging c.q. behandeling van de wond. Bij verse wonden is het zaak deze zo snel mogelijk goed schoon te spoelen met een fysiologische zoutoplossing, waarna u een antiseptisch middel aanbrengt.
Daarna of in plaats van zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Een simpel gaatje kan namelijk een diepe wond zijn of mogelijk zelfs onderliggende organen beschadigd hebben.
Honden die veel pijn lijken te hebben na een hondenbeet
Als de hond veel pijn lijkt te hebben moet u absoluut zo spoedig mogelijk naar een dierenarts. Honden zijn in staat veel pijn te verdragen dus als de hond laat zien dat hij er last van heeft, kan er iets ernstigs aan de hand zijn.
Honden die veel bloeden na een gevecht
Totdat u bij de dierenarts bent kunt u zelf alvast een drukverband aanleggen. Als u niet heel snel uit een EHBO trommel of iets dergelijks een drukverband heeft, gebruikt u hier voor een kledingstuk. De vuistregel is dat u druk uitoefent op de wond
Honden die geschud zijn in een gevecht
Als de hond geschud is zijn er soms alleen kleine wondjes te zien. Toch kan er ernstige weefselschade zijn waardoor het nodig is dat een dierenarts zo snel mogelijk geconsulteerd wordt.
Bijtwonden in de ooglidrand
Gescheurde ooglidranden moeten zo snel mogelijk gehecht worden. Als dit niet gebeurt kan het gevolgen hebben voor de functie van de oogleden waardoor de oogbol uitdroogt.
Infectie voorkomen
In de bek van iedere hond leven veel bacteriën. Dus moet elke bijtwond als een serieus risico op infectie gezien worden. De dierenarts zal om die reden vrijwel altijd een antibioticum voorschrijven.
De hond heeft gevochten maar leek niet gewond te zijn
Sommige kleine bijtwondjes, met name veroorzaakt door de scherpe hoektanden van een andere hond, zijn makkelijk over het hoofd te zien en het kan gebeuren dat deze kleine wondjes zich pas enkele dagen later openbaren doordat zij zijn gaan ontsteken.
Een ontsteking van een bijtwond kunt u herkennen aan één of meerdere van de volgende symptomen:
- er is er een zwelling te zien, al dan niet met pus, en de huid rond de zwelling voelt warm aan
- de hond voelt in z’n geheel warmer aan, doordat hij koorts heeft
- de hond eet en drinkt niet meer goed
- de hond is lusteloos
Tot slot
In alle gevallen geldt dat u, in geval van twijfel bij hondenbeten, altijd beter even contact op kunt nemen met een dierenarts.