PUPPY OPVOEDEN – BENODIGHEDEN

WELKE BENCH VOOR EEN PUPPY

Koop de bench zo groot dat de volwassen hond er nog in past. Als dat heel veel groter is dan de pup kan er een stevige doos in de bench geplaatst worden. Omdat de ruimte die overblijft gebruikt zal worden als slaapplaats zal de pup daar minder snel plassen of poepen.  Als bodembedekking het liefste iets kiezen dat makkelijk schoongemaakt kan worden.

Praktisch is een met stevig plastic bekleed kussen dat precies past in de bench. Tussen de rand van het kussen en het traliewerk van de bench kan de pup dan niet wegzakken. Dat geldt ook voor de knuffel of het speelgoedje waar de pup graag mee in de bench ligt.

WAAROM EEN BENCH VOOR EEN PUPPY

Een bench ervaart een puppy als een veilige plek. Hij heeft al snel door dat anderen niet zomaar bij hem kunnen komen en dat geeft rust.
Daarnaast: pups spelen graag en vaak is er altijd wel een andere hond of iemand die daar op ingaat. Dan is het de taak van het baasje om er voor te zorgen dat de pup af en toe moet rusten. Dan is een bench de uitgelezen plek om even bij te komen.

BENCHTRAINING VOOR EEN PUPPY

Soms is de pup niet gewend aan een bench. Dan is voedsel dé manier om de bench als een leuke plek te ervaren. Als u de voerbak voor de neus van de pup houdt en hem vervolgens in de bench zet zal de pup zijn neus volgen. Als de pup lekker aan het eten is de deur van de bench open laten. Als de pup daar niet intrapt ( die zijn er 🙂 ) wordt het eten weggehaald en pas bij de volgende voerronde weer op precies dezelfde manier in de bench gezet. Na een dag of 3 kan het deurtje dichtgedaan worden tijdens de maaltijd. Opletten dat u dit doet voordat de pup protesteert anders krijgt hij de indruk dat u hem opendoet omdát hij protesteert. Hij leert dan dat protesteren iets oplevert oftewel: hij is u aan het trainen in plaats van andersom 😕

MAND MET DEKEN OF KLEED

Een mand heeft twee functies: het is een plaats om te rusten als de hond er behoefte aan heeft en het is een plaats die het baasje kan gebruiken om de hond tot rust te brengen.
Een pup zal geneigd zijn om de mand te slopen dus houdt er rekening mee dat er op een gegeven moment een nieuwe mand gekocht moet gaan worden. Met andere woorden laat de eerste mand  niet de duurste zijn. Uiteraard zal een mand van riet een zeer kort leven beschoren zijn dus is een plastic mand of bak aan te raden.
De mand hoort op een plaats te staan in de buurt van het gezinsleven maar ook niet weer zo dat u er om heen moet lopen. De mand mag geen centrale plaats zijn waarvandaan alles gecontroleerd kan worden.

VOERBAKKEN

Geglazuurde bakken zijn mooi maar kunnen kapot vallen en nemen veel ruimte in beslag in de afwasmachine. Plastic bakken hebben als risico dat ze verleidelijk zijn om op te kauwen.
Roestvrijstalen bakken zijn onverwoestbaar maar maken lawaai als ze over de grond schuiven omdat een hond ze tot de laatste kruimel leeg wil eten en likken. De versie die wat zwaarder van uitvoering is en een rubberen ring aan de onderkant heeft, is dan de beste keus.
Ze kunnen ook in een standaard gezet worden waardoor ze én niet kunnen schuiven én de hond kan eten en drinken zonder zijn kop diep te hoeven buigen. Als hij drinkt zal hij minder lekken op de vloer rondom de bak.

NYLON HALSBAND EN RIEM

De riem en halsband moet van de beste kwaliteit zijn. Het leven van de hond kan er van afhangen, als de riem breekt in de buurt van verkeer of iets dergelijks kan het onherroepelijk fout gaan.
De halsband mag niet op de groei gekocht worden, die moet altijd goed passen en mag niet over het hoofd kunnen schuiven.
Een nylon halsband en riem is de beste keuze omdat dit materiaal sterk is, geen rek heeft en gewassen kan worden. De haken en ogen dienen uiteraard ook sterk te zijn en passen bij de grootte van de hond. Een haak met een klein knopje is vooral heel lastig bij een hond met veel haar en als het koud is. Koude vingers of handschoenen maken het aanhaken met een pietepeuterige sluiting een langdurige kwestie hetgeen de hond ongedurig kan maken.

FLEXRIEM

NADELEN VAN EEN FLEXRIEM

Een flexriem of automatische rolriem lijkt handig maar heeft een aantal bijzonder grote nadelen. Het geeft u en uw hond namelijk de gelegenheid dat ieder zijn eigen ding doet en het leert de hond dat trekken loont. De baas hoeft nergens op te letten want de hond kan toch niet verder dan de riem lang is. De hond merkt dat de baas niet met hem bezig is en gaat dus meer en meer met andere dingen bezig zijn. Helaas voor de baas zijn dat vaak dingen die uiteindelijk kunnen leiden tot probleemgedrag.
Verder is het zo dat als een rolriem uitrolt er een kleine weerstand van de ingebouwde veer overwonnen moet worden. Dat leert de hond dat als je harder trekt dan de weerstand van de riem je meer ruimte krijgt. 

VOORDELEN VAN EEN FLEXRIEM

Soms vindt een hond het lastig om een plek te vinden om te poepen of te plassen. Dan loopt hij heen en weer, soms in een snel tempo, waardoor u hem volgt aan een strakke riem als hij niet bij te houden is of hij loopt te ver de berm in. Op dat moment is een flexriem nuttig. Als de behoeft gedaan is, drukt u weer op de rem en gebruikt de flexriem als een vaste riem van beperkte lengte.
Een ander voordeel is dat een flexriem het makkelijk maakt om het commando ‘HIER’ te oefenen.

KAM OF / EN BORSTEL

Koop nooit iets zonder een vertrouwde eigenaar van hetzelfde ras of de fokker of een trimmer te raadplegen. Ieder type vacht heeft zijn eigen specifieke manier om onderhouden te worden. Als dat niet gedaan wordt loopt u het risico dat de hond voortdurend gaat verharen.

SPEELGOED / KAUWMATERIAAL

Heel veel artikelen in een dierenwinkel zijn niet geschikt voor puppy’s. (Veel ook niet voor volwassen honden 😕 trouwens). Niet geschikte artikelen voor een pup zijn: te zachte dingen, dingen die makkelijk kapot kunnen, dingen die geluid maken (!) en dingen die te klein zijn. Ik heb zelf altijd enorm veel succes met een rubber bot dat gevuld kan worden met water. Dat ding leg ik gevuld in de vriezer en geeft het aan de pup als het bevroren is. Het koelt de tandjes wat prettig is in een gebit dat zich aan het ontwikkelen is en er komt tijdens het knagen water uit omdat het ding ontdooit. Dat ervaart de pup als succes en motiveert hem door te knagen. Het is oppassen met de kauwbotten gemaakt van buffelhuid o.i.d. omdat er stukjes af kunnen breken waar de hond in kan stikken.

POEPZAKJES

Niet-hondenbezitters moeten al zo veel missen. Waarom zouden wij,  gelukkige hondenbezitters, ze dan ook nog eens onnodig irriteren en de poep van onze hond laten liggen?

TRAINEN MET SNOEPJES OF TRAINEN ZONDER SNOEPJES

Voor iedere hond zijn in het algemeen twee zaken van levensbelang en hebben dus de hoogste prioriteit. De eerste is voedsel en de tweede is veiligheid. Daarom is trainen zonder snoepjes niet heel logisch. Het kan uiteraard wel maar zal meer energie en tijd van het baasje eisen. Met name dat laatste is een schaars goed waardoor het rendement van de training veel langer op zich zal laten wachten.

BELONINGSZAKJE

Een onmisbaar onderdeel van de uitrusting van een hondenbezitter. Wij willen graag goed gedrag koppelen aan een beloning. Als het snoepje uit de broek- of jaszak gepeuterd moet gaan worden duurt dat lang. Dan is de koppeling aan het gedrag waar het snoepje voor gegeven wordt niet duidelijk.

BELONINGSSNOEPJES

In de praktijk werken Frolic of jonge kaas of stukjes knakworst heel goed. Dat mogen gerust kleine brokjes zijn. Wel zo efficiënt omdat het voor een hond niet veel uitmaakt hoe groot het snoepjes áls hij maar wat krijgt.

KONG

Een Kong is heerlijk voor een hond om op te knagen. Ook hier geldt uiteraard dat de Kong moet passen bij de grootte van de bek van de hond. Ook voor puppy’s is de volgende truc heel handig. U vult het kleine gaatje met een beetje Pindakaas. Dan zet u de Kong rechtop, op het smalle gaatje, met de smalle kant naar onderen in een plastic of kartonnen beker. Beetje Yoghurt er in, paar brokjes, beetje Yoghurt, brokjes enzovoort totdat de Kong gevuld is. Dan laat u hem bevriezen. Als de pup even rustig gehouden moet worden of u moet een boodschap doen kan hij wat langere tijd op de Kong kauwen.

TANDENBORSTEL

De tanden van een hond zijn heel sterk maar het glazuur is heel dun. Daarom is tanden poetsen van het blijvende gebit extra belangrijk. Als er iedere dag even geoefend wordt is het een kleine moeite om de pup te laten wennen aan een tandenborstel. Iedere dag even de tandjes kennis te laten maken met een borstel kan enorm veel voordelen opleveren als de pup volwassen is. Tandpasta doet er in het begin nog niet zoveel toe. Dat kan veel later als de hond gewend is aan het borstelen.

TEKENTANG

De hoeveelheid teken in de velden en bossen nemen toe waardoor de tekentang onmisbaar is. Een tang die open en dicht gaat én met een hand bediend kan worden heeft de voorkeur. De andere hand dient om de hond te laten voelen dat hij stil moet staan.