Theorie gedrag en communicatie van de hond

Een goede relatie tussen mens en hond is afhankelijk van gedrag en communicatie die voor beide partijen duidelijk is.
Helaas gaat dat niet vanzelf, een hond spreekt nu eenmaal een compleet andere taal dat wij mensen. De relatie werkt in de meeste gevallen wel om mensen en honden zich vaak schikken in dat het gaat zoals het gaat. Wat dat betreft is het talent van de hond om min of meer te snappen wat de mens bedoelt feitelijk de belangrijkste reden dát het zo vaak best wel goed gaat met de hond in het gezin.
Maar dat neemt niet weg dat uw hond wel wat meer nodig heeft om zich goed te voelen in uw roedel.

Roedel of Gezin?

‘Huh’, denkt u nu misschien: ‘roedel?’
Uw hond ziet uw gezin als zijn roedel.
Dat illustreert ook onmiddellijk een belangrijke oorzaak van waarom het mis kan gaan in de communicatie tussen u en uw hond.
Niet alleen dat uw hond het gezin als zijn roedel ziet maar hij ziet u als hond en zal op zijn manier met u willen communiceren en verwacht regels die bij een roedel horen.
Dat brengt ook met zich mee dat uw hond met u concurreert voor het beste eten, de beste plek om te liggen, waar er gelopen wordt tijdens uitlaten, etc.
Als de hond wat die en andere onderdelen aangaat resultaat heeft behaald zal hij dat niet zomaar zonder meer opgeven.
Sterker nog: als hij eenmaal de toppositie in de roedel te pakken heeft zal hij die verdedigen.
Afhankelijk van het karakter van de hond misschien niet eens zozeer tegen de andere roedelleden maar zeker wel tegen indringers zoals postbodes en ander gespuis dat voorbijloopt of nog erger: aanbelt.

Theorie gedrag en communicatie van de hond

Om  een goed begin te maken met uw pup of om dit te voorkomen of aan te pakken kunt u bij CADIRI terecht voor een gezinscursus.