Apporteren is leuk voor jou én de hond.
Iets zoeken, vinden, pakken en meenemen is aangeboren bij honden.
Toch doet niet elke hond het met evenveel enthousiasme. Dat is jammer want deze oefening kan de basis zijn voor veel andere leuke bezigheden.
Het vraagt ook veel concentratie van de hond waardoor het lichaam en de geest aan het werk worden gezet. En dat brengt wat meer balans in het leven van de hond hetgeen extra voordeel op kan leveren voor de algemene omgang.
Tip!
Ga niet te snel als het er op lijkt dat de hond het snapt. Hou vast aan de kleine stapjes zoals ik hier omschrijf. Verder is de timing essentieel. (Daarom is trainen onder begeleiding van een deskundige trainer heel nuttig.)
De eerste stap om apporteren te leren
De basis van apporteren is de vaardigheid iets vast te pakken en los te laten op commando.
Het commando ‘Vast’
Vraag de aandacht van de hond en houdt hem een interessant voorwerp voor. Natuurlijk is het niet altijd zo dat een hond het ook interessant vindt. Dan creëer je door bijvoorbeeld eerst een week lang met dit voorwerp te spelen terwijl de hond dat ziet. Tijdens het spelen de hond negeren en na een paar minuten het voorwerp wegleggen zonder dat de hond het kan pakken. Laat hem wel heel terloops aan het voorwerp snuffelen. De hond zal het voorwerp onvermijdelijk steeds leuker vinden. Na die week ga je pas beginnen met de volgende stap.
Om apporteren te leren gebruik ik graag een bal met een touw eromheen. Tijdens het spelen heb ik de controle door het touw.
Houdt de bal voor de bek van de hond, wiebel er een beetje mee desnoods en als de tanden de bal vastpakken zeg je ‘vast’. Het gaat erom dat de beweging van bijten gekoppeld wordt aan het woordje ‘vast’.
Zorg dat de hond het voorwerp loslaat door een brokje voor zijn neus te houden, het liefst bijna tegen zijn neus aan zodat hij het ruikt. Hij zal onmiddellijk het brokje willen pakken en dus het voorwerp loslaten. Je geeft op het moment van loslaten het commando ‘Los’.
Tip!
Iets leuks loslaten is natuurlijk niet makkelijk voor de hond. Zorg dus dat het brokje heel lekker is en onmiddellijk gegeven wordt en vergeet niet ‘Goed’ of ‘Braaf’ o.i.d. te zeggen.
De tweede stap om apporteren te leren
Laat je hond zitten en zorg dat hij daar blijft zitten. Bij CADIRI gebruiken we hiervoor het commando ‘Wacht’.
Ik ga er hier van uit dat je hond de commando’s ‘Zit’, ‘Blijf’, ‘Wacht’ en ‘Vrij’ kent. Als dat niet het geval is zou je kunnen overwegen bij CADIRI een cursus te komen volgen.
Nu ga je het voorwerp dat aan een aparte lijn vastzit op een kleine afstand van de hond neerleggen. Het liefste zit de hond aan een lange lijn die je in staat stelt om de hond naar het voorwerp te begeleiden. Zodra de hond het voorwerp in de bek heeft zeg je ‘Apport’. Lukt het niet om hem het voorwerp te laten pakken of hij het onmiddellijk los, herinner hem er dan aan ‘Apport’ ‘Vast’. Als de hond het voorwerp in de bek heeft loop je een paar passen achteruit zodat de hond volgt en zeg ‘Apport’. Als de hond dichtbij je is zeg je ‘Los’ en beloon hem op een vrolijke speelse manier.
Tip!
We willen graag dat de hond het gevoel heeft dat hij aan het spelen is met de baas. Dus is het belangrijk om dat speelse van de hond niet plat te slaan door streng te commanderen of op een wat saaie manier te belonen. Wees speels!
In het kort was dit de opbouw van de oefening ‘Apport’. Naarmate de oefening steeds beter en (vooral) sneller verloopt kunnen de lijnen achterwege gelaten worden.