Positieve trainingsmethode


Deprecated: strpos(): Passing null to parameter #1 ($haystack) of type string is deprecated in /home/deb109400/domains/cadiri.nl/public_html/wp-content/themes/blocksy/inc/components/blocks/blocks-fallback.php on line 16

Positieve training wil zeggen dat u en de hond het leuk vinden om te oefenen. Wij werken dus met beloningen en beperkingen. Beide zijn prikkels die de hond snapt omdat dit in zijn DNA zit. Als we daar op inspelen kunnen we communiceren met de hond en krijgen we de reactie die we graag zien. Deze is meer positief gedrag en minder negatief gedrag. We:

 1. stellen de hond centraal en niet de methode;
 2. belonen altijd gewenst gedrag;
 3. belonen in eerste instantie met een brokje én de stem;
 4. zorgen er voor dat later de stem voldoet als beloning;
 5. vermijden situaties waarin de hond voor ongewenst gedrag kan kiezen;
 6. corrigeren zodanig dat de hond zonder stress kiest voor (door ons) gewenst gedrag;
 7. herhalen en oefenen net zo lang totdat de hond het gewenste gedrag in zijn systeem heeft ingesloten.

Waarom we de hond centraal stellen

Een hond leert niets als er sprake is van stress of nog erger: angst.  U mag verwachten dat wij dat gelijk zien en u coachen om dat te stoppen en te vermijden.

Waarom we altijd gewenst gedrag belonen

Een hond doet niets als het niet wat oplevert. Daarom moeten we gewenst gedrag altijd belonen, in eerste instantie met brokjes én verbale beloning, later gaan we dat op een  gedeeltelijk afbouwen. Als de verhouding wel brokje geen brokje gemiddeld 1 op 5 is zal de hond zich maximaal inspannen om de oefening goed uit te voeren.

Waarom we situaties vermijden waarin de hond voor ongewenst gedrag kan kiezen

Als we in zo’n situatie terechtkomen kan de hond er aan gewend raken om die keuze te maken. Dan wordt ander gedrag aanleren in soortgelijke situaties onnodig lastiger.

De prikkels die we gebruiken in een schema

 

Positief Negatief
Versterking van gedrag We geven een brokje en zeggen ‘Braaf’ o.i.d. De prikkel verdwijnt
Verzwakking van gedrag We zorgen voor een beperking We nemen het brokje / voedsel weg

Werken, herhalen en veel geduld hebben

 • Gelukkig bestaan er geen trucs of tips die de hond in een keer veranderen en moet er hard gewerkt worden om de hond een prettige huisgenoot te maken. U zult regelmatig moeten oefenen, veel herhalen en geduld hebben. Wij zorgen er voor dat dit vooral heel leuk is.
 • Oefen in het begin op een rustige plek waar de afleiding beperkt is.
 • Als een oefening 3 x succesvol verloopt stoppen we.
 • Beloon elke keer gewenst gedrag.
 • Pas wanneer uw hond een oefening goed beheerst (na 200 tot 2000 keer afhankelijk van de complexiteit) kan het belonen met voer afgewisseld worden met alleen de stem of een aai.