Hondentaal is lichaamstaal is gebarentaal


Deprecated: strpos(): Passing null to parameter #1 ($haystack) of type string is deprecated in /home/deb109400/domains/cadiri.nl/public_html/wp-content/themes/blocksy/inc/components/blocks/blocks-fallback.php on line 16

Gebarentaal voor uw hond

Mensen praten. Uiteraard vooral met elkaar en omdat praten nu eenmaal onze belangrijkste manier van uiten is doen we dat met van alles en nog wat.
Hondenbezitters praten ook tegen hun honden. Ik hoor mijn klanten vaak verontschuldigend zeggen dat ze dat doen en eigenlijk gek vinden.
Mijn antwoord is eigenlijk altijd dat het prima is om tegen de hond te praten. De hond ziet het als aandacht dat wordt zeer gewaardeerd. Daarbij leer ik mijn klanten dan wel dat de timing van praten zeer belangrijk is. De hond ziet het als aandacht dus zou het baasje vooral op moeten letten op welk moment er gepraat wordt en wat de toon.

Het wordt een andere zaak als de commando’s óók pratend gegeven worden zoals ‘Nou, kom maar hier dan’ of ‘Ga maar zitten’.
Gelukkig zijn honden meestal heel goed in staat te snappen wat de mens wil. Niet omdat hij begrijpt wat we zeggen maar vooral doordat de hond onze lichaamstaal kan interpreteren. Al pratend laten we vaak zien wat de bedoeling is. Bijvoorbeeld u wil gaan wandelen met uw hond en kijkt even of het regent. Die blik naar buiten is voor de hond al genoeg om te weten dat er iets gaat gebeuren.
Dat honden goed zijn in lichaamstaal spreekt vanzelf omdat honden onderling uiteraard niet praten maar vooral communiceren met lichaamstaal.

Als mensen die twee manieren van communiceren, dus praten en lichaamstaal, combineren doen zij de hond een heel groot plezier. (En zichzelf ook ).
De plezier zit hem daarin dat gebarentaal voor de hond enorm duidelijk is en geen ruimte laat bestaan voor misverstanden of onduidelijkheden.

We kunnen nog een stapje verder gaan en zouden ook alleen met lichaamstaal of gebarentaal kunnen communiceren.
Leuk om te doen en het heeft een paar grote voordelen:

  • De commando’s zijn duidelijk en niet in een zin verpakt;
  • Als alle gezinsleden het doen spreekt iedereen dezelfde taal;
  • Het werkt ook op afstand;
  • Het werkt ook als er veel lawaai is;
  • Het weerhoudt u er van om commando’s te herhalen. (klik hier voor uitleg)

Bij alle onderstaande commando’s ga ik er van uit dat de hond en u ze al beheersen. Als u dan deze commando’s combineert met de gebaren zult u zien dat binnen de kortste keren de hond sneller zal reageren op wat u van hem vraagt. (klik hier voor uitleg van onderstaande foto’s gebarentaal)

[Best_Wordpress_Gallery id=”18″ gal_title=”Gebarentaal Hond”]


Uitleg gebarentaal hond

Nee

Maak met uw hand in de getoonde positie een snelle korte beweging alsof de hand in de lucht hapt.

Goed zo / Braaf

De eerste 2000 keer dat dit gebaar gemaakt wordt krijgt de hond tegelijkertijd ook wat lekkers. Daarna af en toe. Sowieso op dat moment ontspannen en blij kijken. Als u glimlacht zorg er dan voor dat de ogen meedoen. Honden en kinderen (de meeste volwassenen niet overigens)  hebben dat feilloos door.

Let op

Als dit goed is aangeleerd heeft de hond alleen maar aandacht voor de begeleider. Als de hond en baas dit goed kunnen is er een solide basis voor alle gezamenlijke activiteiten. Uiteraard krijgt de hond het brokje terwijl er oogcontact is en absoluut geen moment later. Dan zou u ongemerkt wegkijken belonen en dat kan niet de bedoeling zijn.

Kom / Hier

In de hand klappen en als de hond kijkt de hand in de juiste positie.

Zit

Oppassen dat u niet, al pratend, op andere momenten de hond vermaand en waarschuwend de vinger opsteekt.

Blijf en Plaats

Deze zijn goed te combineren. Geef in het begin vooral iets lekkers te knabbelen op de plaats.

De andere commando’s spreken voor zich.


Nadelen van het herhalen van commando’s

  • Uw hond doet geen moeite, wordt geestelijk lui;
  • Uw hond let op de omgeving i.p.v. u;
  • U verzwakt uw positie als roedelleider.