De beste buddy, ook als je ziek bent

Een diabetes hulp hond kan een daling van de bloedsuikerspiegel ruiken.
Diabetes HulphondZelfs 20 minuten voordat een mens met type-1 diabetes uiterlijk een reactie zou laten zien op de te lage bloedspiegel reageert een getrainde hond al. En als de patient in kwestie slaapt wordt er iemand anders in huis gewaarschuwd.

Snuffelaar

Er zijn inmiddels diverse wetenschappelijk onderzochte bewijzen dat de beste vriend van de mens verschillende soorten kanker, waaronder prostaatkanker, colorectale kanker en melanoom op kan sporen.

Wat ze precies ruiken bij kanker en diabetes is nog niet bekend en chemici over de gehele wereld zijn voortdurend op zoek naar de exacte chemische verbinding waar de hond op reageert.

Multitasking

Een student die een studie maakte van kanker detectie kwam op het idee om hulphonden ook op te leiden om infectie’s op te sporen bij de baasjes die ze helpen met aankleden, licht aan en uit doen etc. Deze patiënten hebben vaak ruggenmergletsels waardoor ze geen pijn voelen bij bijvoorbeeld urineweginfecties. Als deze niet op tijd behandeld worden kunnen deze infecties levensbedreigend zijn.
Gebleken is dat honden een score van 100% halen om urineweginfecties op te sporen.
Tijdens een test werd zelfs bij een onverwachte bezoeker een urineweginfectie gedetecteerd.

De beste buddy

Op dit moment worden honden op diverse manieren ingezet om de mens van dienst te zijn. We beginnen er achter te komen dat de mogelijkheden nog veel breder zijn dan in onze stoutste dromen.
Los van het gebruik van de neus en het observatievermogen van de hond is er nog een heel groot voordeel van het hebben van een hond als buddy.

Je kunt hem heerlijk knuffelen.